Botoks
Botoks
Botilinum toksin halk arasında yılan zehiri olarak bilinse de, yalnızca clostridium botilinum isimli bakterinin toksinidir. Botox ismi, Botilinum Toksini kelimelerinin baş harfleri birleştirilerek oluşturuluş bir kısaltmadan ibarettir. Tıpta vücutta kasılmalarla seyreden hastalıklarda kullanımının yanı sıra, güzellik ve estetik amaçlı kullanımı son yıllarda sektöre öncülük etmektedir. Toksinin temel çalışma prensibi kas kasılmasını bloke etmek üzerinedir.
Yüz Botoksu
Botoks ile üst yüzde kuvvetli kullanılan mimik kaslarının hareketlerini yavaşlatarak, ya da durdurarak, kasılmalara bağlı oluşan kırışıklıklara müdahale edilir. Kaş ortası çizgileri, alın çizgileri, kaz ayağı çizgileri yok edilebilir veya yumuşatılabilir, kaşlar botoks uygulaması ile yukarı kaldırılabilir. Yüzde diğer kullanım alanları tiksinme ifadesi ile burun üzerinde oluşan tavşan çizgilerinin azaltılması, ağız köşelerimizi aşağı çeken kasların bloke edilmesi sureti ile dudakların yukarı döndürülmesi, çenede oluşan portakal kabuğu görünümünün giderilmesi, gülünce diş etleninin görünmesinin engellenmesi (gummy smile), sigara içenlerde çok sık rastladığımız dudak üzeri barkod çizgilerinin giderilmesidir. Aynı zamanda botoks boynunda belirgin bantları olan kişilerin bu durumunu düzeltmekte de kullanılır.
Massater Botoksu
Botoks aynı zamanda diş sağlığı ve yüz hatlarımızı etkileyen massater kasının kasılmasını azaltmak amaçlı da kullanılmaktadır. Massater kası yapısal olarak büyük olabileceği gibi, strese bağlı gündüz veya gece diş sıkan kimselerde hipertrofiye uğrayarak büyür. Bu gibi durumlarda kişi, çene ve baş ağrısından, yüzde kareleşme ve büyüme ifadesinden yakınabilir. Massater botoksu tekrarlayan uygulamalar ile kası küçültür, hastanın tedavisine fayda sağlar. Dişlerimizi sıkmamıza sağlayan tek kas massater kasımız olmadığından hastalığın şiddetine göre, bu tedaviye temporal botoks eklenebilir. İleri derece diş sıkma tedavileri için mutlaka diş hekiminden destek alınmalıdır.
Terleme Botoksu
Hiperhidroz (aşırı terleme) zaman zaman hormonal bozukluklara bağlı olsa da çoğu zaman bu hastalıkla yapısal olarak karşılaşırız. Alında, saçlı deride, koltuk altında, el ve ayaklarda olan aşırı terleme kişinin sosyal hayatını ve özgüvenini negatif etkilemektedir. Bu durumun tıptaki çözümlerinden en etkin olanı botoks tedavisidir. Aşırı terleyen bölgeye yapılan enjeksiyonlar, buradaki ter bezlerimizin kasılarak içeriklerini boşaltmalarını engeller. İçeriğini boşaltmayan ter bezleri yeni ter üretmeye gerek duymaz. Bu uygulamanın vücutta oluşan teri başka bir bölgeden boşaltmak gibi bir yan etkisi akla gelse de, bu durum bilimsel değildir ve gerçekle örtüşmez.
Migren Botoksu
Migren hastalığının nedeni on yıllardır pek çok temele bağlanmıştır. Botilinum toksini, ense, saçlı deri, şakaklar ve alında pek çok noktadan uygulanarak burada bulunan kasların rahatlatılması ve bazı inflamatuar yolakların bloke edilmesi ile etki göstererek ağrı ataklarının önüne geçebilmektedir. İşlem 4 ayda bir tekrarlanarak tedavi sürekliliği sağlanmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Seri üretimi ve piyasada yeri olan çeşitli firmalar bulunsa da FDA onaylı iki adet botoks bulunmaktadır. Bunlar BOTOX Ò ve DYSPORTÒ markalarıdır. Kliniğimizde yalnızca bu iki marka ile çalışılmaktadır.
Botoks yapıldıktan 3 gün sonra kaslarınıza etki etmeye başlar ve 15 günde son halini alır. Bu nedenle 15 gün sonra bir kontrol seansında sizi görerek düzeltilmesi gereken ufak noktaların olup olmadığını değerlendirmek isteriz.
Botoksun etki süresi 4 aydır. Kendi prospektüsünde de etki süresi bu şekilde belirtilir.
Etki süresini değiştiren onlarca faktör tanımlanmıştır. Kişisel kas kuvveti, yaş, mevsim, spor, sigara ve alkol tüketimi, antidepresan kullanımı gibi kişiye özel durumlar botoksun etki süresini uzatabilir ve kısaltabilir.
Toksinin yarattığı ağrı bölgeden bölgeye değişmektedir. Hasta konforunu sağlamak amaçlı, kişinin ağrı eşiği ve uygulama bölgesine göre lokal anestezik kremlerle, blok anestezi ile ya da anestesiz bile minimal, tolere edilebilir ağrılarla işlem uygulanabilmektedir.
Bir bölge botoks işlemi 15-30 dk sürmektedir.
İşlem sonrası sosyal hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Botoks yan etkisi oldukça az ve güvenilirliği çok yüksek bir tedavidir. Çok nadir yan etkileri; allerji, baş ağrısı, iğne bölgelerinde hassasiyet, morarma olabilir.
Hamileler, kanama ve kas hastalığı olanlar botoks yaptıramaz. Emziren annelerin, botoks bölgesinde herhangi bir deri rahatsızlığı olan kişilerin biraz sabırlı olmasını isteriz.
Botoks kasları bloke eden bir tedavi yöntemidir. Etki mekanizması gereği, yüzü şişirmesi mümkün olmadığı gibi, bazı kalın kaslarımızı küçülterek ancak yüz inceltmede etkili olabilir.
Botoks öncesi 1 haftada ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçlar almamış olmanızı tercih ederiz, ancak almış olmak botoks yaptırmaya engel teşkil etmez. Bir gece önceden alkol almamış olmanız iyi olacaktır. Botoks sonrası 48 saat sauna, hamam, sıcak duşa girmemenizi ve saçlara fön çektirmemenizi rica ediyoruz. Aynı süre zarfında başınızı öne eğerek yaptığınız eylemleri (telefona çok bakmak, kitap okumak, örgü örmek vb..) yapmamanızı istiyoruz.